Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Το αμπέλι του γείτονα...

Η ιστορία μας αφορά τον κ.Γιώργο, γνωστός και καλός οφθαλμίατρος, ο οποίος ζει την ήρεμη και όμορφη ζωή του με την οικογένεια του στο κτήμα του.

Ο κ.Γιώργος στο καθημερινό του δρομολόγιο για την δουλειά του περνάει μπροστά από το αμπέλι του κ.Αντρέα, του γείτονα του. Όμορφο αμπέλι και τα τελευταία 4 χρόνια το αμπέλι έχει απλωθεί και έχει γεμίσει το 49% του οικοπέδου του.
Ο καιρός περνάει χωρίς να δίνει πάντα και ιδιαίτερη προσοχή στο αμπέλι του γείτονα του καθώς όλα αυτά που κάνει ο γείτονας του για το αμπέλι του τα θεωρεί υπερβολικά, ανούσια και χαζά.
Τον βλέπει να το προσέχει, να το κλαδεύει, να το περιποιείται, να πηγαίνει σε διάφορα σεμινάρια και εκθέσεις προκειμένου να ενημερωθεί, να αγωνίζεται να το προστατεύσει από τους βοριάδες και τα κρύα. Ο γιατρός ενδιαφέρεται μόνο για την δουλειά του, την οικογένεια του και για τους φίλους του. Όλα τα άλλα έχουν πάψει να τον απασχολούν μια δεκαετία τώρα.

Κάποια στιγμή, την χρονιά αυτή, παρατήρησε ότι και το αμπέλι του φίλου και συνεργάτη του γείτονα του, του κ.Αντώνη, έχει αρχίσει να μεγαλώνει και αυτό.
Μπράβο σκέφτηκε ωραία αμπέλια έχουν οι γείτονες μου φέτος.
Επίσης το φετινό καλοκαίρι έχει ακούσει πολλές οι συζητήσεις στο γιαλό όχι μόνο για τις προσπάθειες των γειτόνων του να βελτιώσουν τα αμπέλια τους αλλά και για τις προσπάθειες που κάνουν και δύο καλοί γεωπόνοι, ο κ.Νικόλας και η κ.Μαριγούλα, προκειμένου να καθαρίσουν για πάντα τα ζιζάνια και τα παράσιτα από όλα τα αμπέλια του νησιού.

Έτσι ο γιατρός αποφασίζει να δράσει και αυτός. Φωνάζει λοιπόν την γυναίκα του και της ανακοινώνει ότι φέτος θα τις φτιάξει το καλύτερο κρασί του νησιού και θα αρχίζει να πηγαίνει στο ξεχασμένο και παρατημένο αμπελάκι τους. Θα βάλει και το όνομα της στην ετικέτα του κρασιού τους κιόλας. Φωνάζει και μερικούς φίλους του και αρχίζουν όλοι μαζί να το σκάβουν, να το περιποιούνται και να το ποτίζουν. Βέβαια μέσα στο κατακαλόκαιρο το αμπελάκι δυσκολεύεται να πάρει “τα πάνω του”.
Οι προσπάθειες τους γίνονται όλο ένα και περισσότερες αλλά όλα δείχνουν ότι η παραγωγή τους θα είναι μικρή. Επίσης καθώς περνάνε από τους γείτονες τους βλέπουν τα δικά τους αμπέλια να θεριεύουν.
Μαζεύει λοιπόν ο γιατρός τους φίλους του και τους ανακοινώνει ότι δεν χρειάζεται άλλο να κουράζονται τόσο πολύ. Η λύση είναι απλή και βρίσκεται δίπλα τους. Θα ζητήσουν βοήθεια από τους γείτονές τους.

Ξεκινάνε λοιπόν και πάνε στα διπλανά κτήμα συναντούν τους δύο γείτονες τους μέσα στα αμπέλια τους και τους προτείνουν το εξής :
Αγαπητοί μας και καλοί μας γείτονες, αποφασίσαμε να ενώσουμε τις σοδειές για φέτος και να φτιάξουμε ένα πολύ ωραίο κρασί. Το όνομα του κρασιού θα το αποφασίσουμε όλοι μαζί αλλά σίγουρα δεν θα είναι το δικό σας και για να είμαστε σωστοί ούτε το δικό μας.
Συμφωνείτε λοιπόν ?


Οι δύο γείτονες προσπάθησαν να εξηγήσουν στο γείτονα τους ότι δεν μπορούν να δεχθούν την πρόταση τους. Πως θα γίνει κάτι τέτοιο όταν επί σειρά ετών αυτοί δούλευαν στα αμπέλια τους και ο γείτονας τους απλά τους προσπερνούσε, που δεν τους έφερε ποτέ ένα κουβά με νερό, που δεν είπε ποτέ ένα καλό λόγο για την προσπάθεια τους και τώρα που έχουν παραγγείλει και τα μπουκάλια με τις ετικέτες για τα κρασιά τους έρχεται και τους προτείνει να ενώσουν το κρασί τους. Οπότε ευγενικά του είπαν ότι δεν μπορεί να συμμετέχουν σε αυτή την πρόταση τους και θα δοκιμάσουν από μόνοι τους τις σοδειές τους που περιμένουν εδώ και τέσσερα χρόνια.

Ο γιατρός έφυγε απορημένος καθώς δεν μπορούσε να καταλάβει πως είναι δυνατόν να του απορρίψουν μια τόσο δελεαστική πρόταση. Πήγε στη γυναίκα του και της είπε ότι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν την αξία της πρότασης τους και ότι τελικά θα φτιάξει αυτός με την παρέα του το καλύτερο κρασί. Να πεις σε όλους στο καφενείο στο καφενείο πόσο αχάριστοι ήταν οι γείτονες ΄μας που δεν δέχθηκαν την καταπληκτική μας πρόταση, είπε η γυναίκα του.

Έτσι λοιπόν ο καθένας μαζεύει την σοδειά του, τις ποικιλίες του και σύντομα θα φτιάξουν και το μούστο τους, θα πρέπει να γεμίσουν τουλάχιστον 21 βαρέλια ο καθένας τους.
Ένα κοινό έχουν μόνο όλοι τους, ότι τα κρασιά τους θα δοκιμαστούν στις 7 Νοεμβρίου.

Εστάλη από τον Κηπουρό.

(Αυθεντική πηγή: BoinobitsBuilding)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΕΚΔΟΤΟ: ο κυρ Αντρέας, ο κυρ Αντώνης κι ο κυρ Αθανας έχοντας καλύψει λιγότερο από το 49% του δικού του κορμιού ο καθένας, σαλτάρουν σαν αίλουροι στην πίστα, έτοιμοι για ένα τσιφτετέλι διάρκειας 3,5 χρόνων. Στη συνέχεια εμφανίζεται ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού για να δώσει τα ρέστα του και να βοηθήσει τις χορεύτριες να δείξουν τις ικανότητες τους. Ξαφνικά το μαγαζί μένει κόκαλο. Ο μπουζουξής, ο μάστορας ντε, το πρώτο όργανο της πιάτσας, αντί να πιάσει το μπουζούκι του, σκύβει και πιάνει τρία Σαμάρια που ήταν τοποθετημένα δίπλα στην πίστα και τα φοράει στις χορεύτριες. Έγινε το έλα να δεις στο μαγαζί. Της κακομοίρας και της καλομοίρας. Αντί για τσιφτετέλι, ο κόσμος έυχαριστήθηκε και έλαβε μέρος σε μακρυά γαϊδούρα διάρκειας 3,5 χρόνων.