Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Επιστολές αναγνωστών: Όχι στην ένωση των τριών συνδυασμών

Παρατηρώ τελευταία αναγνώστες που φαίνεται να υποστηρίζουν την αλλαγή Διοίκησης στον Δήμο μας, να υπερθεματίζουν την ένωση των τριών συνδυασμών που μέχρι στιγμής φέρονται να στρέφονται κατά της Δημοτικής Αρχής («Μύκονος-Επόμενη Μέρα», «Μυκονιάτικη Άνοιξη», «Κ.Ε.Πο.Μ.»). Πόσο ρεαλιστικό όμως είναι κάτι τέτοιο και κυρίως πόσο θεμιτό για το καλό του τόπου?

Έχω την αίσθηση ότι οι τρεις υποψήφιοι (για εμένα ο συνδυασμός της Δημοτικής Αρχής είναι εκτός συναγωνισμού) έχουν κάνει τις επιλογές τους και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Το γυαλί έχει ραγίσει οριστικά μεταξύ των υποψηφίων και με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί το ενδεχόμενο της ένωσής τους δεν είναι ρεαλιστικό.

Στο κάτω-κάτω σε τι ωφελεί να φωνάζουμε για ένωση κατόπιν εορτής και τώρα που η διάσπαση έχει ήδη γίνει? Πού ήμασταν ως κοινωνία να φωνάξουμε για την διατήρηση της ενότητας της αντιπολίτευσης και να τραβήξουμε κανένα αυτί όταν βλέπαμε τις τάσεις φυγής ορισμένων συμβούλων? Δεν γνωρίζαμε ότι θα έρθουν εκλογές και θα είναι απαραίτητη η σύμπνοια και η επιστράτευση όλων για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού?

Επιπλέον, αν το σκεφτεί κανείς καλά, τίθεται και ζήτημα εάν η ένωση των συνδυασμών θα ήταν ωφέλιμη για το νησί μας! Ας υποθέσουμε ότι μία ενωμένη παράταξη με στελέχη κι από τους τρεις συνδυασμούς κατέβαινε και κέρδιζε τις εκλογές απέναντι στην τωρινή Δημοτική Αρχή. Φαντάζεστε τι σόι Δημοτική Αρχή θα είχαμε και τι είδους Διοίκηση θα ασκούσε? Πώς θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι ισορροπίες στους κόλπους της νέας Δημοτικής Αρχής όταν τα στελέχη της δεν έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους? Πώς θα μπορούσε να διοικηθεί σωστά ο τόπος όταν η συνύπαρξη και η συνεργασία μεταξύ των συμβούλων θα ήταν αδύνατη? Τέλος, πώς θα μπορούσαν να υποταχτούν οι ήδη εκδηλωμένες τάσεις για εξουσία των φρέσκων υποψηφίων δημάρχων στην υπηρεσία της ομάδας με στόχο τον κοινό αγώνα για το καλό του τόπου? Έχω την αίσθηση ότι οι τριγμοί και οι ρήξεις μεταξύ των συμβούλων σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν πιο καταστροφικοί για τον τόπο από ότι η διάσπαση των αντιπολιτευτικών παρατάξεων, η οποία τουλάχιστον με την εφαρμογή των κατάλληλων κριτηρίων μας επιτρέπει να επιλέξουμε τον καλύτερο υποψήφιο μεταξύ των τριών.

Και κάτι ακόμα που θέλω να πω σε όλους όσους υποστηρίζουν την ένωση, επειδή βλέπω γενικά μια διάθεση να τους βάζουμε όλους στο ίδιο καζάνι χωρίς να έχει προηγηθεί κριτική ανάλυση των εξελίξεων. Ποιος είναι ο λόγος που δεν έχουμε ενωμένη αντιπολίτευση? Όλοι εσείς που εξαπολύετε πυρά εναντίον και των τριών υποψηφίων επειδή δεν είναι ενωμένοι, αναρωτηθήκατε σε καμιά ανάρτησή σας ποιός ευθύνεται που οδεύουμε στις κάλπες με διαιρεμένη αντιπολίτευση? Αναρωτηθήκατε γιατί προέκυψε αυτή η διάσπαση που απειλεί να τινάξει στον αέρα την πορεία κάθαρσης στην οποία έχει μπει ο τόπος μας (βλ. παραίτηση Βερώνη, αλλαγή διοίκησης στην αστυνομία και στην ασφάλεια και αποκάλυψη σκανδάλου πολεοδομίας)? Αναρωτηθήκατε ποιός ευθύνεται που οδεύουμε στις κάλπες μέσα στην αβεβαιότητα ενώ θα έπρεπε να μιλάμε με σιγουριά και αυτοπεποίθηση για την αλλαγή στον τόπο μας?

Για ποιο λόγο λοιπόν καταφέρεστε εναντίον και των τριών υποψηφίων σαν να ευθύνονται και οι τρεις τους για την διάσπαση? Το γεγονός ότι αποφεύγετε να καταλογίσετε ευθύνες εκεί που πρέπει, δεν αποκρύπτει την αλήθεια για το ποιοι προκάλεσαν την διάσπαση προτάσσοντας άλλα συμφέροντα πάνω από το συμφέρον του τόπου ούτε αποκρύπτει ποιός ακολουθεί αυτό το όραμα οργανωμένα, σταθερά και με συνέπεια από την στιγμή που μόνος του με μια χούφτα φίλους και συνεργάτες βγήκε μπροστά και το διεκδίκησε για λογαριασμό όλων μας.

Κανείς δεν έδιωξε τους Δημοτικούς Συμβούλους, μόνοι τους έφυγαν. Κανείς δεν απέκλεισε την ενεργό συμμετοχή των «χαμογελαστών» στο πολιτικό τους σχήμα. Και οι δύο πλευρές, ήθελαν να κάνουν δικούς τους συνδυασμούς και τους έκαναν. Τελεία και παύλα! Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα για να δικαιολογούν ορισμένοι στην κοινωνία την προδοσία τους απέναντι στο μοναδικό αληθινό όραμα που υπάρχει, δηλαδή την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας και την κάθαρση του τόπου μας. Με βάση αυτό το όραμα πιστεύω ότι πρέπει να επιλεγεί ο επόμενος Δήμαρχος.

Το κριτήριο για να τον επιλέξουμε δεν θα είναι οι προγραμματικές δηλώσεις και οι προεκλογικές υποσχέσεις του καθενός, αλλά το ποιος μετουσιώνει αυτό το όραμα σε πολιτική πράξη με τις θέσεις του και πάνω από όλα με τις ενέργειές του.

Ας πάψουμε λοιπόν να ασχολούμαστε με φανταστικά σενάρια που δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στον διάλογο για τις προσεχείς εκλογές και μάλλον αποπροσανατολίζουν από το πραγματικό πρόβλημα παρά βοηθούν να επικεντρωθούμε σε αυτό. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η ένωση των συνδυασμών, αλλά η επιλογή του σωστότερου και του καθαρότερου υποψηφίου στον οποίο θα εμπιστευτούμε τα ηνία του τόπου μας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον Δήμο μας αλλά και στο προεκλογικό σκηνικό που διαμορφώνεται μας παρέχουν σαφείς ενδείξεις για να τον επιλέξουμε!

Ευχαριστώ,
Φίλος αναγνώστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: