Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Η Μύκονος Υπεράνω Πάντων

Κάθε χρόνο η Μύκονος καταπατάται, αλλοιώνεται, εξευτελίζεται όλο και περισσότερο χωρίς κανείς να αναλαμβάνει δράση για να μπει ένα φρένο σε αυτήν την σταδιακή αλλά σταθερά συνεχιζόμενη υποβάθμιση.

Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ελεύθεροι χώροι στην πόλη και στις παραλίες καταλαμβάνονται από τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Κάθε χρόνο οι παραλίες καταπατούνται όλο και πιο προκλητικά και γίνονται εστίες ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας και δυσφήμισης της Μυκόνου.

Κάθε χρόνο οι ιστορικοί χώροι, τα μνημεία και τα αξιοθέατά μας μετατρέπονται σε πάρκινγκ, σε σκουπιδότοπους, σε μπαρ και σε στέκια ομοφυλοφίλων.

Τα χρόνια προβλήματα του νησιού, όπως η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, η συγκοινωνιακή κάλυψη, η στάθμευση, έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Οι λύσεις, άλλοτε εντελώς ανύπαρκτες κι άλλοτε αποσπασματικές ή τραγικά ελλιπείς, φανερώνουν την ανικανότητα εκείνων που κατέχουν τα υψηλότερα αξιώματα να διαχειριστούν τις στοιχειώδεις απαιτήσεις του τόπου θέτωντας υπό αμφισβήτηση τα αληθινά κίνητρα ενασχόλησής τους με τα κοινά.

Σε αυτά τα προβλήματα προσθέστε την αυξανόμενη εγκληματικότητα, την ανασφάλεια των κατοίκων, την ανακύκλωση, τον υπέρογκο αριθμό αλλοδαπών αναλογικά με τον πληθυσμό του νησιού.

Ίσως το μόνο ευχάριστο είναι ότι η χώρα διατηρεί σε πείσμα των καιρών την παραδοσιακή της ομορφιά. Ωστόσο ακόμα κι αυτήν κανείς δεν μπορεί να την απολαύσει όταν την ώρα που κάνει την βόλτα του στα σοκάκια ή στο γιαλό, δίπλα του κορνάρουν και τρέχουν ασταμάτητα αυτοκίνητα και μηχανάκια σαν να πρόκειται για αγώνες ταχύτητας στην εθνική οδό!

Κι ενώ η ποιότητα ζωής στην Μύκονο υποβαθμίζεται συνεχώς, η κοινωνία φαίνεται να αδιαφορεί απαξιωτικά μπροστά στην συνεχιζόμενη επίδειξη ανικανότητας στην οποία επιδίδεται η πολιτική εξουσία του τόπου. Και πώς να γίνει διαφορετικά αφού ο Μυκονιάτης είναι αθωράκιστος μπροστά σε όσα συμβαίνουν στον τόπο του κι ο μεγαλύτερος του θεωρητικά σύμμαχος, η τοπική πολιτική εξουσία, είναι το πιο διεφθαρμένο κομμάτι της κοινωνίας και το πλέον αναρμόδιο να προσφέρει στον τόπο τις λύσεις που χρειάζεται.

Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι στην Μύκονο πρέπει να μπει μια τάξη η οποία θα εξασφαλίζει μια κάποια ουσιώδη ποιότητα ζωής στους κατοίκους. Η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να προσφέρει αυτήν την ποιότητα που εμείς θέλουμε, αφού οι δικές της αντιλήψεις για το "κοινό καλό" και την "ποιότητα ζωής" έχουν φέρει τον τόπο στην τραγικότερη κατάσταση των τελευταίων ετών. Πραγματικά δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσε να κάνει η Δημοτική Αρχή για να αποδείξει ότι δεν της αξίζει να έχει στα χέρια της τις τύχες του τόπου μας.

Οι Μυκονιάτες είναι οι μόνοι που μπορούν να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση που έχει φτάσει πια στο απροχώρητο.

Η αλλαγή θα ξεκινήσει από εμάς, από την ίδια την κοινωνία. Για να πετύχουμε την αλλαγή όμως πρέπει οι περισσότεροι - όλοι αν είναι δυνατόν - να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειαζόμαστε επειγόντως αλλαγή πλεύσης γιατί το καράβι βουλιάζει κι εμείς δεν είμαστε διατεθιμένοι να το εγκαταλείψουμε.

Πρέπει να προχωρήσουμε σε συνολική αναθέωρηση των προτεραιοτήτων μας και να θέσουμε ως κοινό κι απώτερο στόχο να κάνουμε την Μύκονο πολύ καλύτερη από ότι είναι.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει από μόνο του. Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας, γιατί όλοι έχουμε ευθύνες για την πορεία του τόπου μας.

Πρώτη η κοινωνία πρέπει να βάλει το συμφέρον της Μυκόνου υπεράνω όλων και να δώσει εντολή στην πολιτική ηγεσία της επόμενης πενταετίας να κάνει το σωστό όποιο κι αν είναι το κόστος.

Πρώτοι εμείς, που αποτελούμε ένα υγιές και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, που γράφουμε, διαβάζουμε και συμμετέχουμε στα blogs, που διαμαρτυρόμαστε και φωνάζουμε, που διαφωνούμε και οραματιζόμαστε μια Μύκονο πολύ καλύτερη και ανώτερη από αυτήν που έχουμε σήμερα, πρέπει να δείξουμε τον δρόμο για την αλλαγή.

Πρώτοι εμείς πρέπει να διακυρήττουμε ότι στον Δήμο μας δεν έχουν θέση άνθρωποι παρηκμασμένοι και διαβρωμένοι ηθικά και ψυχικά, άνθρωποι εξουσιολάγνοι αποβλέποντες αποκλειστικά στο συμφέρον το δικό τους και μιας μικρής ακόμα μερίδας, άνθρωποι λερωμένοι με ανήθικες συμπεριφορές και ενέργειες, βεβαρημένοι με καταγγελίες και σκάνδαλα που χωρίς την καρέκλα της εξουσίας δεν θα ασχολούνταν κανείς μαζί τους.

Πρώτοι εμείς να περάσουμε το μήνυμα ότι η κοινωνία της Μυκόνου επιθυμεί ανθρώπους καινούργιους και καθαρούς, με όρεξη να προσφέρουν στον τόπο τους χωρίς να τους νοιάζει αν θα ξαναβγουν ή όχι, που θα κάνουν τα προβλήματα του νησιού προσωπικά τους προβλήματα και θα εργασθούν σε συνεργασία με την κοινωνία για να τα επιλύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: