Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ



Επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την βελτίωση της ζωής των κατοίκων της Μυκόνου.
Φεβρουάριος 2008

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε και κ.κ Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Μυκόνου,

Μία δύσκολη τουριστική περίοδο μόλις τελείωσε αφήνοντας πίσω της ποικίλες εντυπώσεις.
Για πολλούς από εμάς που ασχολούμαστε με τον τουρισμό, θεωρήθηκε η καλύτερη των τελευταίων χρόνων. Τα νούμερα των επισκεπτών άλλωστε το αποδεικνύουν.
Όμως εξ’αιτίας και αυτής της αύξησης του Τουρισμού, τα προβλήματα που απασχολούν τους ντόπιους κατοίκους οξύνθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Τολμούμε να απαριθμήσουμε μερικά από τα σοβαρότερα, με την διάθεση να τα καταγράψουμε και να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην βελτίωσή τους, ακόμα και στην επίλυσή τους.

*Θα ξεκινήσουμε από την ανεξέλεγκτη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα αυτών που προσφέρουν διασκέδαση.
Η σιωπηρή παράταση του ωραρίου είχε σαν αποτέλεσμα να βλέπουμε στις 8 και στις 9 το πρωί νυχτερινά κέντρα ανοιχτά και νεαρά παιδιά να διασκεδάζουν ακόμα στους δρόμους μεθυσμένα.
Οι κάτοικοι που μένουν ακόμα στην πόλη, αναγκάζονται να ξενυχτούν μαζί με όλους αυτούς που διασκεδάζουν.

* Η λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας δεν έχει συντελέσει σημαντικά στην βελτίωση της αστυνόμευσης.
Εξακολουθούμε να βλέπουμε ταμπέλες καταστημάτων σύμφωνες με την αισθητική του κάθε επιχειρηματία και όχι με τις διατάξεις, προβολείς και βιτρίνες που θυμίζουν Αθηναϊκά καταστήματα, παραδοσιακές σκάλες, μπαλκόνια και πεζούλες να να αφαιρούνται αυθαίρετα γιατί εμποδίζουν.

*Οι δρόμοι ήταν πιό βρώμικοι από ποτέ , παρά τις όποιες προσπάθειες των συνεργείων καθαριότητας, δίνοντας την χειρότερη εντύπωση και στους ξένους επισκέπτες ενός κοσμοπολίτικου κατά τα άλλα νησιού, ξαφνιάζοντάς τους δυσάρεστα.

* Δυσάρεστη έκπληξη εξακολουθεί να δίνει και η έλλειψη συγκοινωνιών σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον, καθώς επίσης και μετά την άφιξη των βραδινών πλοίων στο λιμάνι του Τούρλου.
Η ανεπάρκεια των ταξί επίσης, καθ’όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, ανάγκαζε πολλούς να περιμένουν για ώρα ή να πηγαίνουν τελικά με τα πόδια.

* Η υπερεκμετάλλευση των παραλιών, παρά τους περιορισμούς της Κτηματικής Υπηρεσίας , ήταν ένα από τα προβήματα που αντιμετωπίσαμε και αυτό το καλοκαίρι.

*Και τέλος το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα που φέτος ήταν ακόμα μεγαλύτερο εξ αιτίας του μεγάλου αριθμού επισκεπτών και αυτοκινήτων. Η μεγάλη κίνηση δεν δυσκόλεψε μόνο την μετακίνηση όλων μας αλλά οδήγησε πολλούς οδηγούς στο Κέντρο Υγείας, σημειώνοντας τα περισσότερα ατυχήματα από κάθε άλλη φορά , πολλά από αυτά δυστυχώς θανατηφόρα. Εδώ θα προσθέσουμε το μεγάλο πρόβλημα κυκλοφορίας από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα κατά μήκος του παλιού περιφεριακού και των γύρω αυτού περιοχών.
Επίσης το θέαμα των ανεμόμυλων στην πιο φωτογραφισμένη περιοχή πάνω από την Αλευκάντρα, με τα εκατοντάδες παρακαρισμένα αυτοκίνητα γύρω τους είναι καιρός πια να αποτελέσει παρελθόν.



Θα θέλαμε να καταθέσουμε κάποιες προτάσεις για την βελτίωση όλων των παραπάνω προβλημάτων που κατά κοινή αποδοχή είναι μερικά από τα σοβαρότερα που αντιμετωπίσαμε όλοι, ντόπιοι και ξένοι.


* Η Δημοτική Αστυνομία θα πρέπει να έχει πιό ουσιαστικό και αποτελεσματικό ρόλο και όχι να αναλλώνεται μόνο στην φύλαξη των εισόδων της πόλης και στις κλήσεις των τροχοφόρων για παράνομη στάθμευση περισσλοτερο κατά την διάρκεια του χειμώνα. Μαζί με την Αστυνομία θα πρέπει να περιπολεί συχνά την πόλη και να ενεργεί άμεσα για όλες τις παραβάσεις, από την παρανομή λειτουργία καταστημάτων, την ανήθικη συμπεριφορά στους δρόμους καθώς επίσης και την όψη των καταστημάτων.
* Προτείνουμε την άμεση κατασκευή δύο διώροφων επίγειων Δημοτικών Πάρκινγκ και κατασκευή υπόγειως τόσων ορόφων όσων επιτρέπεται από το υπέδαφος, ένα στον χώρο που βρίσκεται σήμερα το πάρκινγκ του λιμανιού, στα σπητάλια, και ένα στον χώρο που βρίσκεται το Δημοτικό πάρκινγκ στην Φάμπρικα, πίσω από την Alpha Bank.

Δημιουργία μικρότερων χώρων πάρκινγκ γύρω από την πόλη, όπου θα μπορούμε να αφήνουμε τα αυτοκίνητά μας και με δημοτικά λεωφορεία θα μπορούμε να κατεβαίνουμε στην πόλη χωρίς να δημιουργείται επιπρόσθετο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

* Σε ένα δήμο σαν της Μυκόνου, είναι απαραίτητη η λειτουργία Δημοτικών λεωφορείων με συχνά δρομολόγια, που να συνδέουν τον καινούριο περιφεριακό με την πόλη, καθώς επίσης την πόλη με περιοχές όπως την Άνω Μερα και την Μαού, την Αγία Σοφία, το Μαράθι, τον Άγιο Σίδηρο, το Αεροδρόμιο και τα δύο Λιμάνια.

Η λειτουρία τέτοιων δρομολογίων θα αποσυμφορήσει το κυκλοφοριακό και
θα αποτελέσει σπουδαία κοινωνική παροχή για όλους μας.

* Τέλος, επειδή η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, πέρα από τους κάδους που πρέπει να μπούν διακριτικά μέσα στην πόλη σε κεντρικά σημεία που έως τώρα πετιόντουσαν τα σκουπίδια ανεξέλεγκτα παρά τις απαγορεύσεις, πρέπει να επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.

Η προσπάθεια που έκανε ο Δήμος την προηγούμενη άνοιξη με τον
Κανονισμό καθαριότητας που εκδόθηκε σε καλαίσθητο βιβλιαράκι και
μοιράστηκε δε όλους μας, δεν τηρήθηκε τελικά γιατί δεν επιβλήκαν από την
μεριά του Δήμου οι κυρώσεις στους παραβάτες.
Θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια το επόμενο καλοκαίρι.

Από την ιστοσελίδα του "Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μυκόνου". Μεταφερθείτε στην σελίδα κάνοντας κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: