Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Ελευθερία Έκφρασης

Άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο με ζητήματα της Μυκόνου, έλαβαν ένα σχόλιο που τους καλεί να σταματήσουν να "δυσφημούν" την Μύκονο και ζητούν την "συμμόρφωσή" τους ώστε να λειτουργήσουν για το "κοινό καλό" του νησιού μας. Ζητείται επίσης μέσω του σχολίου αυτού, όποιος έχει παράπονα να απευθύνεται (άκουσον άκουσον) στον Δήμο και την Ελληνική Δικαιοσύνη (χαχα!!!). Παίρνω προσωπικά αυτό το σχόλιο ως επίθεση προς όλους όσους ενδιαφέρονται για την Μύκονο και το τι συμβαίνει γύρω τους χωρίς να έιναι κλεισμένοι στον μικρόκοσμό τους (κι αυτό από μόνο του είναι αξιέπαινο σήμερα) και θέλω να κάνω τις εξής ερωτήσεις πριν τοποθετηθώ.

Πρώτη ερώτηση: Να συμμορφωθούμε προς τι? Να συμμορφωθούμε κι εμείς με την αλόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή και το κάψιμο των σκουπιδιών? Να συμμορφωθούμε με την άναρχη και την παράνομη δόμηση που διαπράττει εγκλήματα τύπου "Φωκού-Μυρσίνης"?? Να συμμορφωθούμε με την καταπάτηση των κοινόχρηστων χώρων και των παραλιών μας τύπου Ψαρού και Καλό Λιβάδι? Να συμμορφωθούμε εμείς και να αφήσουμε όλους αυτόυς στο απυρόβλητο να συνεχίζουν αμέριμνοι και ανενόχλητοι την καταστροφή της Μυκόνου...? Δεύτερη ερώτηση: Κατά ποιον μαγικό τρόπο η δική μας "συμμόρφωση" θα λειτουργήσει προς όφελος του νησιού μας, ενώ οι συν-υπεύθυνοι για την καταστροφή που συντελείται, συνεχίζουν να επιτρέπουν αυτήν την καταστροφή? Τρίτη ερώτηση: Αν εμείς "δυσφημούμε" το νησί επειδή ενημερώνουμε και επισημαίνουμε κάποιες αρνητικές καταστάσεις, τότε αναρωτιόμαστε, σε πόσο μεγαλύτερο έγκλημα έχουν υποπέσει εκείνοι που δημιούργησαν αυτές τις καταστάσεις? Γιατί δεν απευθύνεστε στους πραγματικά ενόχους, που διαπράττουν τις πράξεις για τις οποίες εμείς φωνάζουμε και απευθύνεστε σε εμάς? Και τέταρτη ερώτηση: Ποιό είναι το κοινό καλό? Να σιωπούμε και να αφήνουμε ελεύθερο το πεδίο σε όσους λειτουργούν αυθαίρετα και με γνώμονα το δικό τους συμφέρον? Αυτός είναι για εσάς ο ορισμός του "κοινού καλού"? Αυτός, είναι ο ορισμός του συμφέροντος και της κάλυψης πίσω από μια ανιδιοτελή έννοια, όπως είναι το "κοινό καλό", το οποίο και αυτομάτως παύει να υφίσταται με τέτοιου είδους τοποθετήσεις...Προφασιζόμενοι, λοιπόν, το "κοινό καλό", ουσιαστικά προστατέυετε αυτούς που κατ'εξοχήν το παραβιάζουν! Και για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους, το "κοινό καλό" για την Μύκονο, είναι να μάθουν ΟΛΟΙ οι Μυκονιάτες για ΟΛΕΣ τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, τις καταπατήσεις, τις ατασθαλίες που διαπράττουν εκλεγμένοι αξιωματούχοι σε συνεργασία με ιδιώτες εις βάρος του νησιού μας, το μείζον πρόβλημα της εγκληματικότητας που αγγίζει τα όρια του γκανγκστερισμού, για τα κυκλώματα ναρκωτικών και δεν ξέρω τι άλλο...η λίστα δεν φαίνεται να έχει τέλος...Πρέπει να τα μάθουμε ΟΛΑ, για να αγανακτήσουμε και να αρχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για το αληθινά "κοινό καλό", όχι όπως το ορίζουν οι κάθε είδους καλοθελητές προστάτες των αυτουργών της κατάντιας του τόπου μας.

Σε τελική ανάλυση, αυτό που κάνουμε εδώ, είναι να ασκούμε το διακαίωμα μας για ελεύθερη έκφραση, όπως αυτό προστατεύεται από το Σύνταγμά μας και προβλέπεται από την Παγκόσμια Διακύρηξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, που η χώρα μας έχει υπογράψει και επικυρώσει. Δεν χρειάζεται να απευθυνθούμε σε κανέναν Δήμο και καμιά Ελληνική Δικαιοσύνη για να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Πιστεύουμε ότι μόνο η δική μας συνειδητοποίηση, όλων των Μυκονιατών, που θα επέλθει μόνο όταν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει στον τόπο μας, μπορεί να περισώσει την κατάσταση. Αν εσύ και οποιοσδήποτε άλλος, διαφωνείς με όσα παρουσιάζουμε εδώ, ή αγνόησε μας, ή ύψωσε το ανάστημα σου και φώναξε υπέρ των χωματερών, υπέρ των βιλών του Φωκού, υπέρ του Δήμου και υπέρ όλων των καταστάσεων για τις οποίες εμείς φωνάζουμε.

Προς όλους αυτούς λοιπόν, που κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους, υποδεικνύοντας αυτούς που επισημαίνουν μια κακή πράξη, αντί για αυτούς που την διαπράττουν, ως ενόχους για την δυσφήμηση του νησιού μας, εμείς απαντάμε "Σταματήστε να καλύπτετε αυτούς που καταστρέφουν την Μύκονο και υψώστε την φωνή σας και ότι ανάστημα έχετε για να προστατεύσουμε την Μύκονο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: