Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Έλεος πια...Ας βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί "Όχι άλλο πασαρέλα αυτοκινήτων στον Γιαλό!!!"

Σήμερα οι Μυκονιάτες γιορτάσαμε το κατέβασμα της εικόνας της Παναγίας της Τουρλιανής από το Μοναστήρι στην Χώρα. Για εμάς τους Μυκονιάτες η παράδοση αυτή είναι κάτι σαν μια μικρή "εθνική" εορτή - τέτοιο βεληνεκές έχει και τέτοια απήχηση στον Μυκονιάτη!

Αμέσως μετά την ομιλία του Μητροπολίτη, οι Μυκονιάτες με τις οικογένειές τους και τις παρέες τους συνέρευσαν μαζικά στις καφετέριες του Γιαλού, αφού και οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές! Εκτός από τον κόσμο που κατέβηκε συνοδεία της Παναγιάς, μαζικά συνέρευσαν και τα αυτοκίνητα ποικίλου κυβισμού που περνούσαν αδιάκοπα μπροστά από την παραλία του Γιαλού!

Είναι περιττό να μιλήσουμε πάλι για την αθλιότητα αυτή που έχει μετατρέψει τον γραφικό Γιαλό σε παρκινγκ! Θα πω όμως ότι τέτοια μέρα, γιορτινή για τους Μυκονιάτες με καλό καιρό, που όλοι θα ήθελαν να απολαύσουν τον καφέ τους ή τον μεζέ τους στον Γιαλό, θα έπρεπε ειδικά για την περίσταση να απαγορευτεί η διέλευση οχημάτων μπροστά από την παραλία.

Θα έπρεπε να σεβαστούν κι αυτούς τους Μυκονιάτες που κατέβηκαν ειδικά για την Παναγία - υπάρχουν και τέτοιοι - όπως κι εκείνους οι οποίοι μένουν στα χωριά έξω από την πόλη έχουν να κατέβουν από τα Φώτα - και αν - στο Γιαλό!

Δεν έχουν αυτοί οι άνθρωποι το δικαίωμα να απολαύσουν την ομορφιά του Γιαλού αυτήν την μία ώρα που θα καθήσουν με τους φίλους και συγγενείς τους χωρίς να ενοχλούνται από την προκλητικότητα μερικών που νομίζουν ότι ο Γιαλός είναι πασαρέλα?? Δεν το καταλαβαίνουν στον Δήμο ότι το κατέβασμα της Παναγιάς είναι μία ιεροτελεστία που δεν τελειώνει με το που πει "και του χρόνου" ο Μητροπολίτης, ούτε με το προσκύνημα της εικόνας, αλλά συνεχίζεται στα σοκάκια της Μυκόνου και στον Γιαλό με τους φίλους και τους συγγενείς μας?? Από την άλλη δεν μπορούν κι αυτοί οι Μυκονιάτες, ξένοι κι αλλοδαποί που τους έχουμε κακομάθει να παρκάρουν στην παραλία κι έχουν αποθρασυνθεί πέρα από κάθε όριο, να τηρήσουν τα προσχήματα ένα Σαββατο για το καλό της γιορτινής αυτής ημέρας, σεβόμενοι τον χωριανό που κατέβηκε μετά από τα Φώτα πρώτη φορά στην Χώρα, να παρκάρουν στο λιμάνι και να περπατήσουν τρία λεπτά??

Αφού δεν έχουμε κι εμείς λίγο φιλότιμο, δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους ξένους να μας σεβαστούν - κι εκεί χρειάζεται μία απόφαση από τον Δήμο να απαγορεύει την είσοδο οχημάτων στον Γιαλό το Σαββατοκύριακο π.χ. από τις 9 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα ορίζοντας τις πρωινές ώρες 7-9 για τροφοδότηση των καταστημάτων, ως ελάχιστη κατανόηση της σημασίας του Γιαλού όχι μόνο για την εικόνα του νησιού αλλα και για τον Μυκονιάτη και τον κάθε επισκεπτη και λάτρη του νησιού.

Ας κάνει λοιπόν ένα ωραίο δώρο ο Δήμος στους Μυκονιάτες και σε όσους εκτιμούν ακόμα τον Γιαλό.Ας μας κάνει δώρο την απαγόρευση εισόδου αυτοκινήτων στον Γιαλό το Σαββατοκύριακο κάθε εβδομάδας για να ευχαριστιόμαστε τον Γιαλό μας και να απολαμβάνουμε λίγη ποιότητα στον τόπο μας ! !

Αν θέλουμε πασαρέλα θα πάμε σε κολλεξιόν μόδας του Γαλάτη ή του Τσέλιου! Επειδή όμως θέλουμε θέα, χαλάρωση και ήρεμη κουβεντούλα τα οποία θέλουμε να απολαύσουμε με την παρέα μας πάμε στον Γιαλό της Χώρας! Μην μας στερείτε άλλο αυτές τις στιγμές!


Από την άλλη πώς να περιμένουμε τέτοιο δώρο από τον Δήμαρχο όταν ο ίδιος κάνει την πασαρέλα του στον Γιαλό??

Και του χρόνου λοιπόν...χωρίς αυτοκίνητα στον Γιαλό και με νέο Δήμαρχο! ! !

Δεν υπάρχουν σχόλια: