Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Τριτοκοσμική η εικόνα στο Νέο Λιμάνι της Μυκόνου

Για όλους εμάς που ζούμε στην Μύκονο και βιώνουμε καθημερινά καταστάσεις που μας βγάζουν έξω από τα ρούχα μας, αγανακτούμε όταν οι τοπικές αρχές αρνούνται να κοιτάξουν την αλήθεια κατάματα και να λάβουν μέτρα που θα βελτιώσουν και την εικόνα της Μυκόνου και τις συνθήκες για επιμυκηνθεί αν θέλετε η τουριστική περίοδος και να προσελκύσει περισσότερο ποιοτικό τουρισμό. Αναμφισβήτητα, η Μύκονος έχει ανάγκη από τον ποιοτικό τουρισμό και ακόμα περισσότερο τον αξίζει!

Η έρευνα της "Ρεθυμνιώτικης Αγοράς" δεν σταματάει στην αισχροκέρδεια που παρατηρείται στην Μύκονο και τις παραλίες της και παρουσιάζει παρόμοια φαινόμενα και στις πωλήσεις ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Όποιος επιθυμεί μπορεί να επισκεφτεί την σελίδα και να διαβάσει ολόκληρο το άρθρο-έρευνα.

Σε αυτήν την ανάρτηση, δεν θα ασχοληθούμε άλλο με το θέμα της αισχροκέρδειας και θα παρουσιάσουμε τα συμπεράσματα της έρευνας για την κατάσταση στο νέο λιμάνι στον Τούρλο, όπου αναφέρει τα εξής..

"Το λιμάνι
Εικόνα εξαθλίωσης και τριτοκοσμικότητας παρουσιάζει το λιμάνι της Μυκόνου. Η αναχώρησή μας έγινε από το «νέο» λιμάνι του νησιού που βρίσκεται έξω από τη πόλη επί τριετίας και το οποίο ενώ η πολιτεία φρόντισε να δώσει τα απαιτούμενα κονδύλια εντούτοις όμως είναι σε αθλία κατάσταση από πλευράς υποδομών και λειτουργίας. Οι εκατοντάδες των επισκεπτών / τουριστών να περιμένουν καθήμενοι στο χώμα ή στη καυτή άσφαλτο αφού ούτε κάθισμα δεν υπάρχει.

Η αναμονή αρκετές φορές ανέρχεται σε πολλές ώρες λόγω του κακού καιρού με τις τακτικές καθυστερήσεις στην ημερησία διάταξη στο νησί του «Ανέμου». Για καφέ ή φαγητό στο λιμάνι του υποτιθέμενου πιο γκλαμουράτου νησιού της χώρας... ούτε λόγος.
Μια άθλια καντίνα - παράπηγμα - αρχιτεκτονικό ατόπημα χτισμένο με τάβλες, τέντες και ελενίτ σφραγίζοντας την εικόνα του τραγικού αυτού παζλ. Η δε λειτουργία του συστήματος επιβίβασης ... εκεί κι αν ήταν για γέλια η κατάσταση αλλά ίσως και για κλάματα.

Γίναμε μάρτυρες της πιο ανοργάνωτης επιβίβασης σε πλοίο από λιμάνι. Οι λιμενικοί αστυνομικοί έτρεχαν ανεπιτυχώς να μαζέψουν τον κόσμο λειτουργώντας ως άλλοι βοσκοί στο μαντρί. Σαφώς δεν έφταιγαν όμως και αυτοί διότι το Λιμενικό Ταμείο και πάλι φρόντισε να μην φροντίσει τίποτα.

Ανύπαρκτες διαγραμμίσεις, ανύπαρκτος σταθμός επιβίβασης, ούτε καν οι απλές μπάρες κατεύθυνσης κοινού δεν υπήρχαν.
Μανάδες έσκουζαν, οι λιμενικοί φώναζαν για τάξη, το κοινό έτρεε να προλάβει λες και θα έφευγε το βαπόρι χωρίς αυτούς ως αποτέλεσμα του γενικού χαμού. Το κερασάκι στη τούρτα αποτελούν οι «ρουματζήδες» (ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων-rooms) όπου αντί να βρίσκονται σε συγκεκριμένο σημείο όπως ορίζουν πεντακάθαρα οι σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας, έχουν κι αυτοί αφεθεί στη μοίρα τους συμβάλλοντας στο πανικό, τον εκνευρισμό και την ακαταστασία, αφού οι διωκτικές αρχές αδιαφορούν ίσως ενεργώντας και κατ εντολή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Εν κατακλείδι, μια κατάσταση για λιμάνι, επιεικώς απαράδεκτη όπου δικαίως λαμβάνει το χαρακτηρισμό... αχαρακτήριστο!
Αχαρακτήριστοι όμως και οι άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης που άφησαν τη «πύλη» του νησιού σε αυτή τη κατάσταση. Και έπειτα σου λέει, φταίνε οι δημοσιογράφοι που τα καταγράφουν. Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους."

και το αποκορύφωμα, ο Επίλογος του άρθρου...

"Τέτοια δείγματα & παραδείγματα κακών προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών σε ένα και μόνο νησί, αγαπητοί μας αναγνώστες, αμαυρώνουν τη τιμή και την υπόληψη της τουριστικής μας ιστορίας, σπιλώνουν σε αφάνταστο σημείο το προφίλ της χώρας και στερούν τη δυνατότητα στις επόμενες γενιές να μπορέσουν να εργαστούν στο κλάδο με αξιοπρέπεια και σύνεση.
Για τη Μύκονο πιο συγκεκριμένα, δε το συζητάμε... βάσει όλων αυτών αποδεικνύεται ότι ο όρος «αρπαχτή» είναι το βασικό συστατικό της.
Τρανή απόδειξη βέβαια τα γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αναψυχής όπου παρουσιάζεται εντονότερη η παραβατικότητα αυτή, έχουν συνήθως διάρκεια ζωής μια με δύο σαιζόν. Τα κακά αποτελέσματα εισπράττουν οι ξενοδόχοι που βλέπουν το ξενοδοχειακό κορβανά να φτωχαίνει ολοένα και περισσότερο.
Ο Δήμος Μυκόνου που αναμφισβήτητα έχει προσφέρει ταμάλα τα περασμένα χρόνια επί προγενέστερων δημοτικών αρχών, στον Ελληνικό τουρισμό οφείλει να προασπίσει την ιστορία και το όνομα του νησιού. Οφείλει να σκύψει στο πρόβλημα των καταγγελιών και αφενός να αποδώσει ευθύνες όπου αυτές αναλογούν και αφετέρου να ασχοληθεί σοβαρά με την υποδομή του νησιού που τόσο έχει τελευταίως παραμεληθεί.

Η σημερινή εικόνα της Μυκόνου αδικεί πάραυτα τους κατοίκους του νησιού αφού οι πρόγονοί τους κόπιασαν αφάνταστα να δημιουργήσουν ένα τουριστικό προφίλ που όμοιό του δεν υπήρχε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Κύριοι, κύριοι σεβαστείτε τους και σεβαστείτε και το πελατειακό σας κοινό διότι άλλο πελάτης και άλλο "ταχωνίδης"!!"

Πηγή: http://www.agorapress.gr/el/news.php?n=1676

1 σχόλιο:

John D. Carnessiotis "Asteroid" είπε...

Δυστυχώς, όσοι γνωρίζουν την Μύκονο ξέρουν πως το δημοσίευμα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ενώ, από την άλλη πλευρά, όσοι αγαπούν το νησί θλίβονται και αποκαρδιώνονται από το γεγονός ότι οι υποδομές αρμοδιότητας Κρατικών και Τοπικών Αρχών είναι από ανεπαρκείς έως επιεικώς απαράδεκτες - και απολύτως ασύμβατες με ένα νησί ακριβό, που αποτελεί και μία από τις βιτρίνες του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος...
ΚΑΙ στο θέμα αυτό λείπει η κοινή λογική, που πολύ απλά λέει ότι για να διατηρούνται μεγάλοι αριθμοί τουριστών και επαναλαμβανόμενων επισκεπτών και για να δικαιολογούνται οι υψηλές χρεώσεις, δεν αρκούν τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα καλά εστιατόρια ή οι reserve (!!!) ξαπλώστρες, αλλά απαιτείται συνολική εξυπηρέτηση υψηλού επιπέδου: δρόμοι, λιμάνι με ουσιαστικές υποδομές (χώροι αναμονής, τουαλέτες, εστιατόριο ή/και καφετέρια κ.λπ.), για τις οποίες, άλλωστε, καταβάλλονται λιμενικά τέλη, parking κ.ά.
Ελπίζω ότι η όποια κανούρια Δημοτική Αρχή θα βάλει, από το 2011 έστω, πλώρη για την Μύκονο του 21ου αιώνα, που θα βοηθήσει ώστε το νησί να διατηρήσει την αίγλη του και την δύναμη έλξης, ιδιαίτερα σε περιόδους επικράτησης του αξιώματος "value for money" στον διεθνή τουρισμό...